De Elbefietsroute is een lange afstand fietsroute die loopt door Tsjechië en Duitsland. Zoals de naam al doet vermoeden volgt de route de loop van de rivier de Elbe van bij de bron in Spindleruv Mlyn (Tsjechië) tot bij de monding in Cuxhaven (Duitsland). De totale lengte van dit traject bedraagt zo’n 1200 kilometer. Gezien de aantrekkingskracht van Praag, dat zelf niet aan de Elbe ligt, volgen veel fietsers, zoals wij, ook het stukje van de Moldau tussen Praag en Melnik (waar Moldau en Elbe samenvloeien).
Er liggen een hoop boeiende steden langs de route – wie de Elbe verder volgt komt ook nog voorbij Hamburg- en er wordt ook mooie natuur doorkruist, zoals het Elbezandsteengebergte.
Wij volgden slechts een kort stukje van de fietsroute en reden voornamelijk over Tsjechisch grondgebied. Het was absoluut een meevaller, dus mogelijk is de rest van het traject wel eens voor een volgende keer.
Wie geen tijd wil verliezen met het praktisch organiseren van zijn vakantie kan deze fietstocht boeken via een reisorganisatie. Alle accommodatie wordt dan voor je gereserveerd, je bagage wordt vervoerd en je krijgt een gedetailleerde routebeschrijving mee. Maar wie zoals ik graag bezig is met het zelf plannen en organiseren kan dat natuurlijk ook perfect op eigen houtje.
De route is op de meeste plaatsen vrij goed aangeduid (zwart-witte bordjes, route nummers 2 en 7), maar een kaart van de streek meenemen is toch wel aan te raden. Wij kochten de ‘Elbe Cycle Route’-kaart met het Tsjechische gedeelte van de route in een winkeltje in Praag, hier vind je de verkooppunten. Naast een kaart van de rivier vind je op de kaart ook alternatieve routes, informatie over bezienswaardigheden onderweg en praktische informatie (zoals adressen van fietsenmakers – net niet in de buurt toen wij er één nodig hadden).
De route kan gemakkelijk in handige dagetappes worden onderverdeeld. Wij verdeelden het traject als volgt:
Wij parkeerden onze auto op een bewaakte parking bij de luchthaven van Dresden om hem daar op het einde van onze reis weer op te halen. Om bij het beginpunt van onze fietsreis in Praag te geraken maakten we gebruik van een transfer per minibus. Er rijdt ook een trein tussen Dresden en Praag waarop fietsen kunnen worden meegenomen. Als je hier gebruik van wil maken is het aan te raden zo lang mogelijk op voorhand tickets te reserveren. Toen ik dit begin mei wou doen voor een treinreis in juli bleken alle plaatsen voor fietsen op de door ons gekozen dag al volgeboekt te zijn.
Het toerisme is in de meeste bezochte plaatsen eerder kleinschalig. Ze zijn er wel gewend aan fietsers. Wij zochten en vonden overal vrij vlot accommodatie met een afgesloten fietsenstalling.
Naast een aantal bruggen om de rivier over te steken zijn er ook heel wat plekken waar er een overzetdienst is per boot. De meesten daarvan zijn erg efficiënt, zo kwamen we heel wat schippers tegen die beide oevers goed in de gaten hielden, en was er ook een plek waar er niemand te zien was maar waar we op een bel konden duwen, waarna de veerpontman zijn huis aan de overkant van de rivier uit kwam gelopen om ons te komen ophalen. Hier en daar zijn de wachttijden wel wat langer, en éénmaal was het bootje waarmee de overtocht werd gemaakt wel erg klein. Wij waren er wel tijdens het toeristische hoogseizoen, mogelijk gaat het buiten het seizoen wat moeizamer.
Buiten vertrek- en eindpunt Praag en Dresden was de meest bekende bezienswaardigheid onderweg Terezin (Theresienstad). In de mooie oude vestingsstad, genoemd naar Maria Theresia en gebouwd in de 18e eeuw bevindt zich een fort, waar in de eerste wereldoorlog Gavrilo Princip, de moordenaar van Franz Ferdinand, werd gevangen gehouden en overleed. Datzelfde fort werd tijdens de tweede wereldoorlog helaas nog bekender toen het door de nazi’s gebruikt werd als concentratiekamp.
De mooiste natuur is te vinden in de buurt van de Tsjechisch/Duitse grens in het Elbezandsteengebergte. Dit natuurgebied wordt Boheems Zwitserland genoemd langs Tsjechische kant en Saksisch Zwitserland aan de Duitse kant van de grens en wordt in beide landen beschermd als Nationaal Park. Ik dacht niet direct aan Zwitserland, maar mooi is het er in elk geval wel!
Vanop de fiets zagen we er minder van dan gehoopt (omdat door een wegomlegging een heel stuk van de fietsroute tussen Decin en Hrensko niet berijdbaar was, en omdat we de etappe tussen Hrensko en Dresden omwille van mechanische pech moesten annuleren), maar we konden des te meer van het landschap genieten toen we een prachtige wandeling maakten van Mezni Louka naar Pravicka Brana (de grootste natuurlijke zandsteenbrug van Europa) en toen we de dag nadien met de auto door de regio reden en stopten bij de mooie, maar wel erg toeristische Bastei.
De absolute hoogtepunten van deze reis: de ontdekking van Dresden, de herontdekking van Praag en de fantastisch mooie natuur tijdens de wandeling naar Pravicka Brana!
Wat een leuke manier van reizen!
Wij zijn deze zomer naar Polen geweest en Dresden was onze tussenstop daar naartoe.
Prachtige stad he!
We hebben ook één namiddag een fietstocht aan de oevers van de Elbe gemaakt. Heel mooi!
Wat een superleuke tip! Ik sla deze echt even op! Dank!
Leuk dat je er iets aan hebt!
Ik ga dit ook opslaan! Zou heel graag nog eens een meerdaagse fietstocht doen én Praag staat al gigantisch lang op mijn citytripverlanglijstje, dus dit klinkt echt wel als de ideale manier om twee vliegen in één klap te slaan! Merci voor de inspiratie 🙂
Fijn dat ik voor inspiratie heb kunnen zorgen! Stuur gerust een mailtje als je meer info wil.
Hoi,
Klinkt erg leuk. Maar hadden jullie eigen fietsen mee? Zo ja hoe hebben jullie deze vervoerd van Dresden naar Praag? Met de genoemde minibus?Dank alvast,
Groet
Marieke