Ook dit jaar maakte Kathleen een lijstje met uitdagingen voor de VBC editie 2018. Ik ging eigenlijk niet meedoen, nadat ik halverwege 2017 de vorige editie uit het oog verloor, om dan op het einde van het jaar toch nog snel een eindoverzicht te maken. En toen las ik de uitdagingen en suggesties voor de editie 2018 en kreeg ik toch weer zin. Ik begin alvast weer enthousiast, we zien wel of het blijft duren. Hierbij een overzicht van de boeken die ik tijdens de eerste drie maanden van 2018 heb gelezen.
De onzichtbare jongen – Bernlef
Een mooi boek over de vriendschap tussen twee jongens. Wouter, de ik-persoon, en Max, een intelligente, zonderlinge jongen met een fenomenaal geheugen, een jongen die anders is dan de rest. Ze groeien uit mekaar als Wouter zich aansluit bij een atletiekclub en zich alleen nog maar op hardlopen concentreert, en verliezen mekaar zelfs helemaal uit het oog. De triestheid van het boek blijft na het lezen een beetje hangen, dat lijkt me een compliment voor de schrijver. Ik bracht dit boek mee uit de bibliotheek vóór het begin van 2018, zonder de uitdagingen van Kathleen voor 2018 te hebben gezien. Het was pas toen ik er nadien achter kwam dat Bernlef in 2012 is overleden en bij mezelf zeer ongepast een zekere blijdschap daarover vaststelde (zie uitdaging 4 van de VBC: Een boek geschreven door een auteur die helaas het afgelopen decennium gestorven is) dat ik besloot dat ik misschien toch maar moest meedoen.
Goed voor 7. Een boek met minder dan 100 reviews op Goodreads (14 op het moment waarop ik dit schrijf) en 4 dus (Een boek geschreven door een auteur die helaas het afgelopen decennium gestorven is)
The Guernsey Literary and Potato Peel Pie society – Mary-Ann Schaffer
In 1946 krijgt schrijfster Juliet Ashton een brief van Dawsey Adams uit Guernsey. Bij toeval. Hun correspondentie wordt voortgezet door hun beider liefde voor boeken. Wanneer Dawsey lid blijkt te zijn van een boekenclub die zichzelf de Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society heet begint Juliet ook met de andere leden van deze club te corresponderen. Ze krijgt zo een steeds beter beeld van hoe het leven op Guernsey was tijdens de Duitse bezetting en ontstaat zelfs het idee om hierover een boek te schrijven. Ik vond dit een mooi boek, dat me op goodreads in de VBC-groep werd aangeraden. Het is geschreven als een briefroman. Het speelt zich af kort na WOII maar is vooral een boek over mensen, over vriendschap, over de eilandbewoners en hoe ze die oorlog hebben beleefd. Ik vond de kanaaleilanden altijd al iets fascinerend hebben, een stukje Groot-Brittannië vlakbij de Franse kust, leuk om er door deze roman meer over te weten te komen.
Goed voor 2. Een boek met een plaatsnaam in de titel en 18. Een boek dat zich afspeelt op een eiland, al dan niet bewoond.
Me before You – Jojo Moyes
Louisa Clark neemt een job aan als assistente van Will Traynor, een ooit zeer succesvolle jongeman die door een ongeval verlamd is vanaf zijn nek en niet meer in staat het spannende leven te leven dat hij gewend was. In eerste instantie klikt het niet geweldig goed tussen de twee en overweegt Louisa (Lou) om te stoppen. Ze zet echter door omwille van financiële redenen. Ze leert Will steeds beter kennen en ontdekt dingen die ze liever niet had geweten. Gaandeweg groeien Lou en Will steeds meer naar mekaar toe. Ik had een hoop positieve recensies gelezen over dit boek. Ik stond er vorig jaar in de bibliotheek al eens mee in mijn handen maar zette het toen terug omwille van de cover. Die straalde voor mij zo’n stroperige zeemzoeterigheid uit dat ik toen paste (dat van dat zeemzoeterige zit in mijn hoofd, het ligt niet aan het boek maar aan mij). Maar ik bleef geïntrigeerd en besloot dat ik het toch maar een kans moest geven. Ik heb mij dat niet beklaagd. Ik vond het een pakkend boek, een meeslepend boek en een wondermooi boek.
Goed voor 12. Een boek van een auteur die minstens al tien boeken heeft geschreven (er staan er 31 op goodreads) en 13 Een boek met minstens 10 uitgaves/herdrukken (dit is een bestseller, goodreads geeft 185 edities aan, geen idee of die informatie betrouwbaar is maar ik ben er wel gerust in dat er meer dan 10 uitgaves van zijn).
I Had a Black Dog: His Name Was Depression – Matthew Johnstone
Deze graphic novel werd mij tijdens een opleiding aangeraden door een psychologe die mensen met kanker begeleidt en hen dezelfde metafoor voor kanker aanreikt dan die Matthew Johnstone gebruikt voor zijn depressie. Een grote zwarte hond, niet écht kwaadaardig, maar wel lomp en in de weg zittend en vervelend en je naar beneden trekkend. Een dun boek, dat je bijzonder snel kan uitlezen, maar wel een mooie, interessante manier om depressie uit te beelden. De tekeningen zijn ook hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=XiCrniLQGYc.
Goed voor 1. Een boek met een dier in de titel
A Little Life – Hanya Yanagihara
A Little Life vertelt het levensverhaal van Jude, Malcolm, Willem en JB, vier studiegenoten. Er wordt al snel ingezoomd op het leven van Jude, een zeer intelligent, succesvol en ook erg teruggetrokken man. Naarmate het boek vordert komen we steeds meer te weten over Jude en zijn omgeving, maar ook over zijn verleden en zijn demonen. Ook bij dit boek vlogen de positieve recensies me vooraf om de oren en ook in dit geval sprak de cover van het boek mij totaal niet aan (het ligt aan mij, echt waar). Ik had hoge verwachtingen van dit boek en die werden voor een deel ingelost maar toch niet helemaal (té hoge verwachtingen ongetwijfeld, en bovendien heb ik het wel eens vaker moeilijk met al te dikke boeken – daar kwam nog eens bij dat ik er door tijdsgebrek nog eens extra lang over heb gedaan om het uit te lezen). Ik vond het ontzettend mooi geschreven, de personages zijn goed uitgewerkt en het is meeslepend. Maar het had voor mij wel wat korter gemogen, en ik had vooral wat moeite met de miserie die maar blijft komen en nogal expliciet wordt omschreven (er zitten een paar beschrijvingen in waarbij ik als het film was geweest even zou hebben weggekeken, alleen is dat bij een boek nogal moeilijk).
Goed voor 15. Een boek met een alliteratie in de titel en 28. Een boek met een portret op de cover
En dan hierbij nog een overzichtje met de uitdagingen:
1. Een boek met een dier in de titel: I Had a Black Dog: His Name Was Depression – Matthew Johnstone
2. Een boek met een plaatsnaam in de titel: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie society – Mary-Ann Schaffer
3. Een boek met een typografische cover (geen foto of illustratie, alleen maar mooie letters)
4. Een boek geschreven door een auteur die helaas het afgelopen decennium gestorven is: De onzichtbare jongen – Bernlef
5. Een boek dat al minstens één jaar ongelezen in je boekenkast of op je e-reader staat
6. Een boek dat op de Rory Gilmore boekenlijst staat
7. Een boek met minder dan 100 reviews op Goodreads: De onzichtbare jongen – Bernlef
8. Een boek dat begint met “Er was eens”
9. Een boek waarin de dood centraal staat
10. Een boek van een auteur met dezelfde initialen als jou
11. Een boek dat origineel geschreven is in een taal die je zelf niet vaardig bent (je mag uiteraard een vertaling lezen)
12. Een boek van een auteur die minstens al tien boeken heeft geschreven: Me before You – Jojo Moyes
13. Een boek met minstens 10 uitgaves/herdrukken: Me before You – Jojo Moyes
14. Een boek met een X in de titel
15. Een boek met een alliteratie in de titel: A Little Life – Hanya Yanagihara
16. Een boek geschreven door een zoon/dochter van een andere auteur
17. Een boek waarin een mythologisch wezen voorkomt
18. Een boek dat zich afspeelt op een eiland, al dan niet bewoond: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie society – Mary-Ann Schaffer
19. Een boek waarin tijdreizen voorkomt
20. Een boek dat zich in de ruimte afspeelt
21. Een boek waarin kinderen de hoofdrol spelen, maar zonder dat het een jeugdboek is
22. Een boek waarin de zee een belangrijke rol speelt
23. Een boek over een alleenstaande ouder
24. Een boek dat zich afspeelt in China
25. Een tweedehands boek
26. Een boek met bloemen op de cover
27. Een boek waarin een gevangenis voorkomt
28. Een boek met een portret op de cover: A Little Life – Hanya Yanagihara
29. Een boek dat je volledig buitenshuis leest (op de trein, op vakantie, in de tuin, …)
30. Een boek dat drie van de bovenstaande items combineert
9/30 uitdagingen afgevinkt. Goed begonnen dus :-). Ik denk nochtans niet dat er een 30/30 inzit tegen het einde van het jaar -er zitten een paar uitdagingen bij die niet direct mijn ding zijn- maar dat is ook geen doel op zich.
Hahaha, arme Bernlef 🙂
Al moet ik toegeven dat ik sowieso ooit nog wel iets van hem wilde lezen na het fantastische Hersenschimmen en dat nu mogelijks al dit jaar ga doen, omwille van dit puntje. Merci dus voor de “ongepaste” inspiratie 😉
Blij dat ik met dit trieste nieuws toch voor inspiratie kan zorgen :-). Wat mij betreft had Bernlef eeuwig mogen leven, hoor, maar dan had ik het wel geapprecieerd als hij bijvoorbeeld zijn boek met ‘er was eens..’ had kunnen beginnen :-).
De onzichtbare jongen las ik ikv de Verbeelding Book Challenge editie 2016. Dat vond ik echt een mooi boek, zelfs een van ‘mijn toppers van 2016’. Goed om weten dat Bernlef het afgelopen decennium is overleden (R.I.P.). Ik ga zeker nog boeken van hem lezen. A little life daar durf ik niet zo goed aan te beginnen, er is al tè veel over geschreven, iets wat ik doorgaans dan ook mijdt. En Jojo Moyes, die blijft me maar achtervolgen. Mss toch maar eens iets van lezen. Deze tip onthoud ik dan ook graag, thanks!
Ik begrijp helemaal wat je schrijft over A little life. Ik had er op voorhand misschien ook al wat té veel meningen over gelezen. Ik weet nog altijd niet goed of dat boek er nu heeft voor gezorgd dat ik in een leesdip ben terechtgekomen of dat ik al in een leesdip zat en dat het daardoor kwam dat ik maar moeizaam vorderde.